Creatief met nieuwe media

Vind je nieuwe media boeiend en ben je creatief? Dan spreekt High School Media & Design je zeker aan! Je ontdekt en ontwikkelt verschillende vormen van media en blinkt uit in een stage naar eigen keuze.

Media & Design wordt gegeven in alle eerste en tweede klassen en klas 3 op de havo en het atheneum.

Het is opgedeeld in 2 categorieën:

  • ICT en Informatica
  • Kunstvakken: Beeldend, Muziek en Drama

Je hebt als leerling elke periode een andere docent met een andere discipline, waarbij je zowel digitaal als creatief bezig bent.

Ontdekken: welke nieuwe media zijn er?

Naast het vak Digiwijs – dat alle brugklasleerlingen volgen – ontdek je bij Media & Design nog meer media en creatieve mogelijkheden. Zo ga je in de brugklas 3D-modeleren en leer je een Space Invaders-spelletje en Lego Mindstorms robot programmeren. Daarnaast componeer je digitale muziek, leer je de basis van het dj’en, maak je een reclame naar keuze en ga je aan de slag met fotografie, de digitale bewerking hiervan en fotostrips. Je leert nieuwe apps en software kennen op zowel de pc als een iPad.

Ontwikkelen: verdieping binnen alle disciplines

In klas 2 ga je verder met de geleerde basisvaardigheden om je te verdiepen in de disciplines die aangeboden worden. Zo ga je je verdiepen in het 3D-modeleren en zelf een gebouw ontwerpen, wat geprint zal worden via de 3D-printer. Je creëert  zo samen met je klas een stad. Binnen de kunstvakken ga je aan de slag met het tekenen en digitaal bewerken van een filmposter, het zelf componeren van filmmuziek op de iPad en het schrijven, filmen en monteren van een filmscène. Waar je in de brugklas robots programmeerde, verdiep je je nu in de programmeertaal Python. 

Uitblinken: keuzemodules en een stage

Wat is er leuker dan zelf te mogen kiezen wat je het liefst doet? In klas 3 start je met nog 2 verdiepingsmodules, maar daarna mag je zelf een module kiezen binnen de discipline die jou het meest aanspreekt. Je sluit het jaar af met een stage binnen jouw discipline.

Hier volgen een paar voorbeelden van de keuzemodules:
– het ontwerpen van een kledinglijn,
– het opzetten van een website voor een kledingmerk
– het maken van een groter beeldend werk
– een digitale track componeren met loops (en eigen input)
– het voorbereiden en afnemen van een interview
– 3D-modeleren en 3D-printen
– het bouwen van een eigen website door middel van programmeren met HTML en CSS
– het maken van content voor de groep 8 app of Instagram
– het filmen (en monteren) van de Graaf Producties voorstelling
– het ontwerpen van een logo of huisstijl
– DJ setlist maken
– Componeer je eigen song
– Opnametechniek (opnemen in lagen)
– App bouwen voor Android telefoon en iPhone telefoon

Beoordeling
Je krijgt geen cijfer voor Media & Design, maar je krijgt wel een beoordeling op een apart Media & Design rapport wat je bij je rapport krijgt.

Loopbaan – bovenbouw
Media en Design is een goede voorbereiding op de examenvakken Informatica en de kunstvakken: Muziek, Beeldende Vorming of Drama (mavo/havo/atheneum)