Thema-avond Piekeren

Wij nodigen u van harte uit voor de Thema-avond “Piekeren” op maandagavond 13 maart van 19.00 – 21.00 uur. We hebben met de ouders van de monitorgroep dit thema gekozen, omdat behoorlijk wat jongeren hiermee te kampen hebben. Deze avond zal mevr. dr. E. Claes, psycholoog, spreken over Loslaten en anders omgaan met piekeren.

Zij schrijft over piekeren: “Wanneer we geconfronteerd worden met moeilijke omstandigheden, is het heel normaal dat we ons zorgen beginnen maken. Iedereen piekert dan wel eens en heeft wel eens gedachten als “Stel dat …”, “Wat als …” of “Had ik maar… ”. Soms zit je echter met een probleem en blijf je er maar over malen zonder dat je tot een oplossing komt. Je blijft maar wikken en wegen, zoeken naar de perfecte oplossing. Of je blijft maar ronddraaien in steeds dezelfde cirkeltjes. Soms lig je uren te woelen in bed en blijven er negatieve gedachten en allerlei doemscenario’s in je hoofd rondspoken. Het kan gaan over belangrijke en onbelangrijke dingen en het gaat vaak over problemen uit het verleden of mogelijke problemen in de toekomst. Op de lange duur kan piekeren je leven gaan beheersen, je wil leren loslaten maar merkt dat dit niet zo evident is.

Gebaseerd op recente ontwikkelingen uit de neurowetenschappen, op de positieve psychologie, de mindfulness en de cognitieve gedragstherapie wordt tijdens deze informatieve sessie uitleg gegeven over wat piekeren nu onderscheidt van “gewoon nadenken”, hoe het ontstaat, wat het doet verergeren en waarom “loslaten” zo moeilijk wordt. Op basis van de kennis over de werking van ons piekerende brein worden tips en technieken aangereikt om anders te leren omgaan met piekeren. “We kunnen niet voorkomen dat gedachten als zwarte vogels boven ons hoofd cirkelen. We kunnen wel voorkomen dat ze nesten bouwen in ons haar. (Chinees spreekwoord)”.” (Bron: Fenrirconsult.com)

We hopen van harte dat u erbij bent. Er zit een pauze in het programma waarin leden van ons ondersteuningsteam eventuele vragen kunnen beantwoorden. We stellen het op prijs als u zich vooraf even aanmeldt via  info@graafengelbrecht.nl

Met vriendelijke groet,

Carola van Dongen

Conrector

Misschien ook leuk om te lezen:

Graaf Producties

YAMAHA Blazersklas